Doosje maken van karton

Een doosje maken van karton is een secuur werkje wat, mits goed uitgevoerd, een verbluffend mooi resultaat kan opleveren. U kunt doosjes maken van vrijwel elke afmeting, maar een afmeting van 10 cm tot 50 cm is het meest gangbaar. U heeft nodig een stuk karton waarop u de bodem en de zijvlakken kunt tekenen dus neem vier keer de afmeting van het doosje. Verder een scherp mes om de vouwen in te snijden,  lijm om de hoeken vast te lijmen en eventueel mooi papier om het doosje te bekleden.

U gaat als volgt te werk

teken eerst de bodem met potlood op het karton en daaraan de vierhoeken van de zijkanten. U heeft dan een kruis. Vervolgens snijd u de lijnen in met een scherp mes, maar zodanig dat u niet helemaal doorsnijdt. Het karton moet daarna makkelijk te vouwen zijn, maar niet loslaten. Als u dit heeft gedaan voruwt u het doosje van karton rechtop in zijn vorm en maakt de zijkanten vast met stukjes papier die u insmeert met lijm.

Vervolgens doet u hetzelfde voor de deksel

Teken weer eerst de vorm op karton, maar maak het iets ruimer als de afmetingen van de bodem, want het moet immers over de kanten heen vallen. Teken net als bij de bodem vier zijkantjes die u ook weer hetzelfde insnijdt. Ook weer vastplakken en klaar is kees. Zo eenvoudig is het een doosje maken van karton.